Note on translation

Tujuan saya menterjemahkan text-text berikut adalah kerana:
- Saya fikir ia dapat menbantu mereka yang sedang mencari kebenaran, mencari apa yang saya pun inginkan tapi sampai hari ini saya tidak dapat miliki
- Saya ingin memberi perspektif atau sudut pandangan yang berbeza daripada pandangan mainstream di dalam masyarakat sekeliling saya, padangan mainstream yang saya rasa bersifat hypokrit.

Saya secara ikhlas mengaku akan terdapat banyak silap dalam terjemahan berikut, saya sendiri tidaklah mahir dalam kerja menterjemah, nak bagi yang pakar terjemahkan, tak ada la pulak yang sanggup, so terpaksa lah saya terjemahkan. Saya tidak lah mahir dalam bahasa Melayu dari segi menulis atau pemahaman, tapi yang pasti pemahaman saya dalam bahasa English boleh laaa...

Sumber asal text adalah daripada sumber berbahasa Arab yang diterjemah kedalam English. Yang pasti InsyaAllah saya akan terjemahkan kesemua text daripada tibyan.co.cc, saya yakin bahawa text daripada At-Tibyan Publication dapat membantu kita semua untuk lebih memahami keadaan sebenar.

Ada terjemahan yang saya akan post sedikit demi sedikit contoh saya akan post selepas siap satu bab.

Saya juga akan menterjemahkan text dari sumber laen yang saya rasa dapat membantu, jika ada yang nak beri pandangan, kritik, atau soal apa-apa pun, sila email kepada ibnabdullah@live.com.


Sedang Menterjemah:
44 Ways of Supporting Jihad

Sudah Diterjemah:
The Path to the Land of the Battle

nati saya sambung balik...